VM-kvalet

Kvalet till VM i Basilien är lottat och Sveriges grupp ser ut så här:

  • Tyskland
  • Sverige
  • Irland
  • Österrike
  • Färöarna
  • Kazakhstan

Sveriges matcher i VM-kvalet spelas enligt följande:

11 september 2012, Sverige-Kazakhstan
12 oktober 2012, Färöarna-Sverige
16 oktober 2012, Tyskland-Sverige
22 mars 2013, Sverige-Irland
7 juni 2013, Österrike-Sverige
11 juni 2013, Sverige-Färöarna
6 september 2013, Irland-Sverige
10 september 2013, Kazakhstan-Sverige
11 oktober 2013, Sverige-Österrike
15 oktober 2013, Sverige-Tyskland

Precis som i kvalet till EM i Polen/Ukraina avslutar alltså Sverige med match mot det bästa laget i gruppen. Det är inte osannolikt att scenariot kommer att vara det samma, dvs att Tyskland redan är klara gruppsegrare och Sverige slåss för att knipa andraplatsen.

Tittar man närmare på gruppen så finns det antal måstematcher. Jag pratar så klart om matcherna mot Färöarna och Kazakhstan. Där måste det bli vinst både borta och hemma om vi vill vara med och fightas om en framskjuten placering i gruppen. Kvalitetsmässigt är tyskarna i en klass för sig, medan jag ser Sverige, Österrike och Irland som relativt jämnstarka. Kazakhstan och Färöarna lär bli gruppens slagpåsar.

Givetvis är det svårt att sia om matcher som ligger så pass långt fram i tiden. Det svenska landslaget är mitt uppe i en generationsväxling och om ett par av våra stora talanger blommar ut kan det bli ett riktigt, riktigt intressant VM-kval. Jag tror dock inte att det är realistiskt att tro att vi ska rå på Tyskland, men vi har absolut en god chans att bli tvåa. Men då är det, som sagt, en förutsättning att vi inte tappar några poäng mot blåbärsnationerna i gruppen.

Sverige missade ju som bekant VM-slutspelet i Sydkorea och det vore riktigt kul om vi kunde kvalificera oss till VM i Brasilien. Även om det inte är speciellt troligt att det inträffar så drömmer vi ju alla innerst inne om en repris på den fantastiska sommaren 1994, då vårt svenska landslag gick hela vägen till semifinal och sedan vann bronsmatchen med klara 4-0 mot Bulgarien.