EM i Polen och Ukraina

I väntan på fotbolls-VM riktar vi nu fullt fokus på det pågående EM-slutspelet i Polen och Ukraina, där ju glädjande nog Sverige deltar. I skrivande stund håller Sverige på att ladda inför kvällens match mot England och jag tror det är många med mig som är ganska nervösa inför denna så kallade ödesmatch. Sverige-England är ett riktig klassikermöte!

Jag har försökt räkna lite på fortsättningen, baserat på tabellen i grupp D där Sverige ju spelar:

Förutsättningarna påverkas givetvis också av resultatet i kvällens tidiga match mellan Frankrike och Ukraina.

Det är ganska givet att vi har chans att ta oss vidare till kvartsfinal om vi vinner kvällens match. Då kommer vi passera England i tabellen och med stor sannolikhet ligga tvåa i gruppen inför den sista omgången.

Om vi spelar oavgjort kommer hoppet att leva, även om chansen minskar markant jämfört med om vi kan kassera in en trepoängare. Vi kom er dock troligen att ligga sist i gruppen, förutsatt att inte Frankrike klappar igenom mot Ukraina i kväll.

Om vi förlorar så är det  kört. England kommer då att ha fyra poäng, samtidigt som antingen Ukraina eller Frankrike också kommer ha fyra poäng. Sverige kan ju då som mest nå upp till tre, vilket inte räcker till avancemang.

Sammanfattningsvis är matematiken ganska enkel. Om vi ska ha en riktigt bra chans att vända trenden i EM så behöver vi en seger mot England idag. Det kommer inte att bli enkelt, men vi har definitivt chansen. England är förmodligen världens mest överskattade lag, mycket på grund av att deras inhemska liga, Premier League, allmänt anses som den bästa ligan i Europa.

På förhand visste vi att det förmodligen skulle krävas en seger mot Ukraina för att vi skulle kunna hävda oss i den här gruppen. Nu blev det inte så och allt annat än att vi blir utslagna i gruppspelsfasen måste nu mer eller mindre betraktas som en sensation. Vi har kapaciteten, men allt måste klaffa för att vi ska kunna hota fotbollsnationer som England och Frankrike.

Vi kommer fortsätta att bevaka EM här på fotbolls-VM.com. Vi älskar fotboll och vi vet att ni som besöker oss gör det också!